PeterBogyo 2009.11.18. 07:24

? Tolkien ?

Jóreggelt Barátaim!

Bizonyára vártátok már, hogy írjak. A másik blogomon sem írtam, persze nem azért mert nem tudtam volna miről, sokkal inkább azért, mert nem tudtam a sok esemény közül miről írjak. Gondoltam megírom milyen volt a bográcsozás az új birtokon a szonszéddal, de aztán az élet közbeszólt, mivel Tibi hörcsöge elpusztult és gondoltam ez is megérne egy bejegyzést. Még hezitálok melyiket válasszam.

A TV-ben láttam egy természetfilmet. Nem tudom melyik adón, mivel több csatorna is vetítette, csak más-más kameraállásból. Egy hazánkban honos veszedelmes vadállatról szólt a sajobabonyus ciganyus-ról, másnéven Uruk-hai-ról.

Sok érdekeset megtudtam erről az állítólag értelmes főemlősről. A film bevezetőjében bemutatják a fajt. Mivel az eredetire nem emlékszem ezért idemásolom Tolkien leírását, ami lényegében ráillik ezekre a teremtményekre.

...emberszabású, az átlag embernél valamivel alacsonyabb, jobbára barlangokban lakó, torz alkatú, karikalábú és hosszú karú, csúf, mocskos és mindenestől gonosz lények. Éjjeli lények: legtöbb fajtájuk a napot nem képes elviselni.

...általában csak pusztítani képesek, alkotni pedig csak gonosz dolgokat (mint fegyverek és egyszerűbb ostromgépek). Bár nem félkegyelműek, de általában buta és szerencsétlen lényekként ábrázolja őket, akik a szavakat tönkreteszik (ez egy olyan nyelvésztől mint Tolkien valódi sértés): a káromkodásokkal teli, obszcén, cinikus és agresszivitásra ösztönző verbális és gesztusnyelvet Tolkien többször is ork-beszédnek titulálja. Az orkoknak több fajtája is van. Törzsi szervezetben élnek, minden törzs a maga külön nyelvjárását beszéli. A vadászaton és gyűjtögetésen kívül általában rablásból élnek, vagy pedig náluknál nagyobb gonosz erőket, urakat és birodalmakat szolgálnak katonaként (a két utóbbi tevékenység persze közel sem zárja ki egymást). Tolkien eredeti írásában az „ork” szó orch, többes száma yrch....

...Foglyaikat nem mindig eszik meg (bár ez is előfordul), sokkal gyakoribb, hogy sötét barlangjaik mélyén rabszolgaként dolgoztatják őket, míg a kegyetlen bánásmódtól, éhezéstől és sötétségtől meg nem halnak.

A filmben is ilyeneket mutattak, ott álltak egy máglya körül és furcsa nyelvükön próbáltak kommunikálni egymással.

Ezek a furcsa lények, - hívjük őket orkoknak az egyszerűség kedvéért - ott élnek az emberek között, egynémelyik még az emberi beszédre is képes. A hétvégén azonban rátámadtak kenyéradóikra. A film ezt örökítette meg.

Állítólag volt egy gyűlés, amire ők is belopakodtak, bizonyára meleget és élelmet kerestek. A gyűlésen elhangzottak olyan szóösszetételek amik ezeket az egyszerű lényeket félelemmel töltik el. Ilyen például a "becsületes munka", "bűnözés visszaszorítása", "rend", "segílyek megvonása". Primitív életükben ezek a szavak tiltottnak számítanak kimondásukért verés jár. Ezek után elszabadultak az indulatok. A gyűlést követően a horda tagjai értesültek a tiltott szavak használatáról és fellázadtak. Délután egyik nőstény kitámadt egy helyi lakosra és mancsával megpofozta, pedig az áldozat a Mi kutyánk kölyke. Egy másik kan pedig megmorogta, majd megfenyegette a Jobbik egyik helyi vezetőjét is.

Meg lehet érteni ezeket az egyszerű népeket. Ott élnek egy kis településen és a bűnesetek 99%-át ők követik el. Saját kis életterükre jobb ha nem teszi be a lábát az ember. Lopnak, amit tudnak. Fenyegetőznek és félelmet keltenek a lakosokban. Ők ebből élnek. Aztán amikor a Jobbik gyűlést szervezett akkor megijednek. Miből fogok megélni ha más világ lesz? Mit csinálok, ha a bűnért méltó büntetés jár majd? Megrettentek és mint egy felajzott (na jó tény, hogy Mi ajzottuk őket rendesen, de ez lárifári) vadállat tombolni kezdtek. Megragadták az első kezükbe eső eszközt, kaszát, baltát, kisfejszét. Elsőre kicsit furcsa lehetett a fogása, hiszen azt se tudták miként kell használni, de aztán kitámadtak putrijukból. Egy kocsit szét is vertek vele, de ez megbocsájtható nekik, hiszen azt hihették, hogy valami ördögi masina az.

Ez akár vérengzésbe is torkollhatott volna, hiszen Tibi éppen hörcsögét gyászolta és nem ért rá ilyen piszlicsáré ügyekkel foglalkozni. Mondjuk megértem, a hörcsög nem csak lelki társa, példaképe is volt egyben. Az elmúlt évek alatt tanácsokkal látta el Tiborunkat, segítette döntéseit. Ez a hörcsög volt Tibi tanácsadója. Talán véletlen, talán egy remegő kezű plasztikai sebész kezemunkája, de Tibi nem szüleire, hanem erre a kis rágcsálóra hasonlított. Egyszer amikor átmentem hozzájuk  a hörcsög épp kint rohangált a lakásban én meg nem vettem észre, hogy nem Tibi az és elkezdtem neki mesélni mi történt ma a Pártban. Csak akkor esett le, hogy a hörcsöghöz beszélek, amikor értelmes és érthető választ kaptam. Jót nevettünk ezen a történeten, bár amikor Tibinek elmeséltem akkor ő nem értette - de azért velünk nevetett. A hörcsög elvesztése fájdalmas a Drazsé családnak, de szerintem az egész országnak, mivel nélküle Tibink félkarú óriás (természetesen a bal-félkar, mint ahogy azt Botox Ildi is mondta a Gyűlésen). Gondolkoztam azon is, hogy a napot, nemzeti gyásznappá nyilvánítom. Szóljon most egy dal Schwarz Joachimnak - mivel így hívták a hörcsögöt - a mi Jocinknak.

Hol is tartottam? Ja igen szóval mivel a rendőrség nem reagált ezért a "Fehíír" Üj Magyar Gárda vonult ki, aki kellő visszatartó erőnek bizonyult a horda ellen. Felháborít, hogy van egy szervezet, aki az én kis rendőreimnél hatékonyabban és gyorsabban reagál, és ráadásul még ezt az általam védett fajt is kordában tartja. Hát mit kell még tennem? Az egyesületük után betiltom a ruhájukat is. Bár ez nem anyira jó döntés, mivel akkor az Úttörőszövetség fehér ing, piros nyakkendőjét is be kellene tiltanom, pedig az a kedvenc viseletem. Mindig ilyet hordok, ha hülyeségeket beszélek a TV-ben.

Szóval nem tudom mit tegyek. Egy biztos! Csak most nem jut eszembe, mi az az egy!

Adjon az Isten..! Hopp ezt is betiltom, ez jó ötlet. Sőt az ezekben szereplő betüket. Kicsit megtépázom ezzel az 1000 éve változatlan magyar nyelvet, de leszarom.

Húzzunk bele(t)!

WebTag.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-gyurcsany.blog.hu/api/trackback/id/tr481533563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jpmjpm 2009.11.18. 13:09:37

LOL az egész!

"Húzzunk bele(t)!" Ez ütött a végén.
süti beállítások módosítása